8 Sebab Mengapa Perempuan Bertudung Lebih Baik!

5:18 AM
Assalammualaikum wbt (:
INI HANYA PERINGATAN KITA BERSAMA!!

 Jangan pernah bilang "tunggu sekejap" untuk menutup auratmu dengan memberikan alasan-alasan sebegini. Malaikat maut tidak akan menerima "tunggu sekejap" mu itu biarpun sedetik sekiranya sudah tiba saat mencabut nyawamu. Berikut merupakan 8 sebab utama mengapa wanita yang bertudung itu lebih baik...

1. Tuntutan Agama
Putri Rasulullah menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya." Fatimah Az-Zahra kemudia menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu? "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya."

2. Mengurangkan dosa
Sehelai rambut yang diperlihatkan kepada lelaki yang bukan muhrim, satu dosa anda dapat. Kalau sehelai rambut SENGAJA diperlihatkan kepada 10 lelaki bukan muhrim, maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda?! Dan tahukah berapa ribu lelaki yang anda hadapi setiap hari?!

3. Lebih pintar dan tenang
Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakain tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak membuatkan otak dapat berfikir dengan cepat dan baik.

4. Tidak membazir
Tidak perlu pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut, beli segala rawatan untuk menjadikan rambut kelihatan cantik. 

5. Lebih sopan dan manis
Lebih 98% lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. Maka anda mempunyai 'nilai tambahan' di situ.

6. Rambut lebih tahan lama dan sihat
Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran ultra-ungu (UV) akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai syampu pelindung, hakikatnya syampu itu sendiri mengandungi bahan kimia merosakkan.

7. Menjadikan diri anda 'mahal'
Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya di puncak pokok berbanding epal yang lain.

8. Lebih dihormati
Wanita bertudung lebih dihormati ramai. Setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi.


Jadi tergerak hati saya kerna hari ini ialah kerana ini

~ soalan ~

~ ustaz,saya ni TAK BERTUDUNG.. Ada orang
tanya,bila nak pakai tudung..? Saya kata saya tak
nak pakai kalau TAK IKHLAS..Apa pandangan
ustaz..?

Ustaz Azhar Idrus:

Bertudunglah walau TERPAKSA..Solatlah walau
TERPAKSA.. Puasalah walau TERPAKSA..

Kerana

kewajipan itu memang kadangkala sifatnya
terpaksa..

Dari keterpaksaan itu,perlahan perlahan kita
akan menemukan hikmah dan akhirnya hati kita
menjadi ikhlas keranaNYA..

Kalau nak tunggu ikhlas,sampai bila nak tunggu
baru nak beribadah..?

Hidayah perlu dicari,bukan tunggu macam
makanan,kalau tak suap,ia tak masuk ke dalam
mulut ~ ^_^
 


Jadi kepada anda yang telah bertudung! TAHNIAH!!!!!!ikhlas,
myrabalqish

You Might Also Like

0 comments