HARI KEKASIH sangat !!!!

4:35 AM



14 feb??? ada apa???
da jgn buat tanye2 plak!!! cam xtau jer!
VALENTINE'S DAY!
aku emo jap!!
UMAT ISLAM HARAM MENYAMBUT HARI NI!!! DI ULANG HARAM!!!
ape pun pendirian kalian! ia tetap haram!
masih xpaham knp hamba Allah ni still nak celebrate! X_x
kaji la..dulu disebalik hari ni! korunk sambut penuh dgn seronok..
org kristian sana pasti lagi seronok!! adehh~~
every year benda yang sama jer xpaham2x..
agama sendiri xmo sambut beria2! agama punye sambutan suka!

VERSI 1...
Perayaan hari Valentine termasuk salah satu hari raya bangsa Romawi paganis (penyembah berhala), di mana penyembahan berhala adalah agama mereka semenjak lebih dari 17 abad silam. Perayaan valentin tersebut merupakan ungkapan dalam agama paganis Romawi kecintaan terhadap sesembahan mereka.
P/S:masih lagi nak ikut perayan org yahudi?????????

VERSI 2...
Menurut tarikh kalender Athena kuno, periode antara pertengahan Januari dengan pertengahan Februari adalah bulan Gamelion, yang dipersembahkan kepada pernikahan suci Dewa Zeus dan Hera. Tahu gak dewa Zeus? itu parents hercules.

Di Roma kuno, 15 Februari adalah hari raya Lupercalia, sebuah perayaan Lupercus, dewa kesuburan, yang dilambangkan setengah telanjang dan berpakaian kulit kambing. Sebagai ritual penyucian, para pendeta Lupercus meyembahkan korban kambing kepada dewa dan kemudian setelah minum anggur, mereka akan berlari-lari di jalanan kota Roma sambil membawa potongan kulit domba dan menyentuh siapa pun yang mereka jumpai dijalan.
p/s: keturunan hercules ke????

VERSI 3...
kematian St. Valentine!
semestinya penyebar agama kristian. Dalam penjara tu st. valentine masih menyebarkan ajarannya!
sebelum meninggal dia ada menulis surat kat kekasih surat cinta..
jadi kebesaran cintannya
mereka menyambutnya VALENTINE'S DAY!
p/s: adeh! agak2 la...st valentine ni ustaz ternama ke??? xkan! ajaran pun da lain...

sebenarnya ada lagi versi lain. malas nak citer byk!
kesimpulan mmg kita ni x boleh sambut valentine!
byk2 ari yg bley bagi bunge...bagi hadiah!
xyah sambut laaa....

You Might Also Like

0 comments